top of page

Ziua de Iasi (Roumanie)

Sfântul Valentin.


De la iubirea de Dumnezeu la vibratoarele superexcitante.


Cu privire la Sfântul Valentin, hagiografia crestina este generoasa. A existat un Valentin, episcop de Terni, martirizat în anul de gratie 273. Un alt Valentin, simplu preot roman, a fost batut si decapitat în 270. Al treilea a fost apostat în Rhetia si cinstit în Tirol. Din amestecul hagiografiilor, istoria a selectat o versiune arhetipala pentru ziua îndragostitilor de pretutindeni. Este vorba de cea în care un anume Valentin, martir roman din secolul III, casatoreste soldatii împotriva vointei împaratului lor. Este întemnitat, iar aici vindeca fiica oarba a temnicerului. În ziua executiei – 14 februarie – trimite fetei un bilet semnat „de la Valentin al tau”.


Versiunea oficiala a Bisericii vede aici doar prezenta iubirii întru slava si gloria lui Dumnezeu pe pamânt. Interpreteaza numele martirului într-un registru exclusiv sacru: „Numele de Valentin vine de la valorem tenens, adica „cel ce persevereaza în sfintenie” sau de la valens tiro, „soldat valoros” (Pierre Brunel, Miturile secolului XX, Bucuresti, Editura Univers, 2003, p. 235).


Astazi, Valentine s Day nu prea mai are nimic de-a face cu perseverenta întru sfintenie si nici macar cu fetisizarea virtutilor militare. În 2009, cu totul altele sunt ipostazele iubirii îndelung mediatizate si amplu comercializate. Convingerea mea este ca Mircea Eliade avea dreptate: aceste versiuni histrionice ale dragostei, perfect desacralizate, mai pastraza totusi umbra unor simboluri, ritualuri si nostalgii magico-religioase. Toate acestea sunt consubstantiale fiintei umane si, prin urmare, nu pot fi extirpate. Cel mult pot fi înlocuite cu substitute perfect desacralizate.


Iata câteva exemple specifice anului 2009. În Franta, Nicolas Garreau produce fantezii erotice pe banda rulanta. Firma ApoteoSurprise ofera – evident, contra cost – în jur de 30 de scenarii „la cheie” pentru novicii lui Cupidon. Sunt retete gata facute, prin care poti spune alesei inimii „te iubesc”. Românii, cu vesnica lor obsesie a masinilor super, prefera scenariul „Spune-i te iubesc în limuzina”. În acest caz, stravechea calatorie spirituala în beatificile tinuturi ale geografiei sacre este acum înlocuita cu turul celor mai frumoase cartiere pariziene (Place de la Concorde, Opera, Place Vendome, Champs–Elysees, Turnul Eiffel etc.). Masina luxoasa este chipul postmodern al fabuloaselor mijloace de calatorie initiatica din basme. La un moment dat, limuzina se opreste în fata unui urias ecran pe care apare seducatorul mesaj de iubire adresat iubitei în limba romîna. Avem de-a face cu o alta forma postmoderna de revelare a destinului: ecranul – o Pithie seculara, accesibila tuturor contra cost...


Fascinatia ineditului si imposibilului, dublata de o veritabila simplificare a metaforei, o regasim si în scenariul valentinian al daruirii „lunii de pe cer”. Evident este un numar de magie executat profesionist de specialisti angajati ai firmei ApoteoSurprise. Este mijlocul comercial prin care îndragostitul modern, snob si complexat, încearca sa-si depaseasca conditia umana pentru a avea acces la ceea ce vechile mituri anuntau ca fiind fabulos si inimaginabil.


Expresiile românesti ale Sfântului Valentin, marca 2009, aduc în atentie si motivul mitologic al cautarii comorilor. Ele înceteaza a mai fi faimoasele comori spirituale – ca în marile mitologii – devenind mult-prea-ravnitele comori erotice. Trairi si senzatii inefabile pot fi provocate cu ajutorul jucariilor sexuale: vibratoare super excitante, catuse învelite în puf si alifii „magice”. Este mijlocul accesibil prin care muritorul de rând mai poate sparge canoanele ternei vietuiri, traind – vorba lui Eliade – „plenitudinea în clipa si eternitatea în istorie”.


O asemenea initiere erotica este total lipsita de „inumanele” solicitari ritualice stravechi. Pregatirea spirituala pentru orice practica erotica se reduce acum la o „dieta adecvata” compusa din apa, banane, ciocolate, alune, iaurturi, spanac si cereale. Asemenea serviciilor prestate de prostituate, cupluri lesby, transsexuali si gigolo, aceste jucarii erotice – stimulatoare de veritabile partide de sex patimas – se vând (înca) la preturi promotionale.


O alta fantasma mitica reactivata cu ocazia Sfîntului Valentin este cea a eternei reîntoarceri spre un tinut paradisiac, dublata de fantasma noului început. Ele presupun cautarea partenerei/partenerului de Sfântul Valentin si edificarea unei noi prietenii. O noua prietenie, un nou început. Versiunea valaha 2009 a acestei fantasme mitologice a fost intens mediatizata: „Cei fara pereche pot alege „Petrecerea Neîndragostitilor (Mash-Up) sau un Blind Date Party organizat de Stuf Vama Veche Club & Cafe”. La Iasi s-au aflat sub magia noului început 22 de cupluri ce au oficiat casatoriile civile chiar pe 14 februarie. Statistic, numarul cuplurilor marcate de fantasma mitica a noului început a crescut de aproximativ 4 ori.


În concluzie, drumul istoric al iubirii de la martirajul Sfântului Valentin la sexualitatea patimasa, stimulata de vibratoare, alifii si alte fantezii simbolizeaza nu doar desacralizarea lumii, hedonizarea vietii, dar si permanenta noastra cautare a absolutului în formule hard, inedite si neconventionale.


Nicu Gavrilutabottom of page