top of page

Jurnalul National (Roumanie)

La Paris, mare declaratie de dragoste mare.


La numarul 1, pe strada Jules Verne din Paris, Nicolas Garreau si echipa lui nascocesc scenarii fanteziste care sa faca de neuitat o declaratie de dragoste, o cerere în casatorie sau alt moment romantic din viata unui cuplu. Apeleaza la serviciile ApoteoSurprise mai ales barbatii care nu au uitat ca "femeile vin de pe Venus, iar barbatii de pe Marte" drept pentru care în orice poveste de dragoste e nevoie de un mijlocitor.


Nicolas Garreau s-a apucat de treaba dupa ce a citit un studiu care spunea ca 80% dintre femei sunt nemultumite de modul în care sunt cerute în casatorie. Destul de dezamagitor în tara a carei capitala înca atrage îndragostitii lumii. "Paris fiind orasul îndragostitilor, cu mai mult de trei milioane de cupluri care vin aici în fiecare an ca sa-si spuna «te iubesc», am înteles ca ar fi un succes sa concep scenarii romantice si originale pentru barbatii care ar dori sa profite de sejurul în capitala noastra, pentru a-i face o surpriza iubitei lor", ne-a declarat Nicolas. Acest Cupidon a avut înca din adolescenta, în parte si din cauza timiditatii, un mod jucaus de a-si exprima sentimentele: "când eram la liceu ascundeam trandafiri în dulapioarele fetelor care îmi placeau. Din timiditate nu lasam indicii despre mine, deci nu ajungeam la nici un rezultat."


Cu Eros, Nicolas Garreau are în comun si atractia pentru zbor: "am urmat studii de inginerie aeronautica". Cu diploma deja în buzunar a fost apoi mai atras de afaceri si de scris. Studiul peste care a dat l-a determinat sa fondeze "ApoteoSurprise", agentia de evenimente care a facut ca distanta dintre Venus si Marte sa scada simtitor. Se spune ca francezii sunt printre cei mai romantici si rafinati îndragostiti, iar faptul ca 50% dintre clientii lui Nicolas sunt francezi confirma acest lucru si atesta în acelasi timp ca sunt la fel de putin daruiti cu imaginatie ca oricare altii. "Initial am gândit agentia pentru turistii îndragostiti care veneau în vacanta la Paris, dar am fost uimit sa numar printre clientii mei tot mai multi francezi, mai ales barbati în cautare de idei originale pentru cererea lor în casatorie". Totusi, când flacara dragostei este mare, considera Garreau, e mai bine ca declaratia sa fie lasata pe seama specialistilor. Altfel pot avea loc accidente fatale. Ca argument ne-a istorisit o anecdota al carei actor principal este Rouget de Lisle: "autorul Marseillezei si-a ratat complet declaratia de dragoste. Acum mai bine de doua secole, acesta era îndragostit de o anumita Camille. Pentru a-si declara «flacara», a pus sa se aprinda în onoarea ei un foc de artificii. Din pacate, una a deviat de la traiectorie si a lovit-o din plin pe Camille. Domnilor, atrage Garreau atentia, când va declarati dragostea înflacarata fiti mai atenti!"


Nicolas propune în jur de 30 de scenarii "la cheie" care, în functie de situatii, cunosc multe variante. Clientii români, care nu sunt putini dupa cum ne-a spus Nicolas, prefera scenariul "Dites-lui je t’aime en limousine" (Spune-i te iubesc în limuzina). "Este vorba despre un tur al celor mai frumoase cartiere ale Parisului ( Place de la Concorde, Opera, Place Vendôme, Champs-Elysées, Turnul Eiffel). La un moment dat, limuzina se opreste în fata unui ecran urias pe care apare mesajul… surpriza. Care poate fi scris în româna, desigur." Dar ce alte apoteo-surprize se mai afla în portfoliul amorasului parizian? "Declaratia de dragoste se poate face pe Sena, în timpul unei cine pe vas. Noi mergem si luam îndragostitii de la hotel cu un Bentley si îi ducem pe cheiurile Senei, unde îi asteapta un iaht. Dupa o croaziera de aproximativ o ora, vaporasul se opreste sub Pont des Arts, în apropierea Palatului Louvre si «revarsam» mii de trandafiri rosii, care în final acopera puntea iahtului." Sau declaratia este imprimata pe aripile unui avion care depaseste aparatul în care se afla protagonistii respectivului "love story" . Dar surprizele nu se opresc aici. "Declaratia poate fi proiectata pe turnul Eiffel sau poate fi adusa de un porumbel ori un… delfin." Scenariul cel mai surprinzator este cel în care el îi aduce ei, "luna de pe cer". Este vorba despre un eveniment pentru care ApoteoSurprise colaboreaza cu un iluzionist celebru. "Pentru realizarea acestui eveniment am vrut sa depasesc orice limita. L-am initiat pentru filiala noastra de pe Riviera si am vrut sa fie ceva de-a dreptul sarit de pe fix. M-am întrebat atunci care ar fi cel mai nebunesc lucru pe care cineva l-ar face din dragoste. Raspunsul era evident: sa aduca luna de pe cer. Principiul este urmatorul. Îndragostitii se plimba noaptea, de mâna pe o mica plaja privata, la câtiva kilometri de Cannes. Domnul îi spune iubitei sa îl astepte câteva clipe si înainteaza pe plaja câtiva metri.


Deodata se ridica în aer. Ajuns aproape de Luna, o «culege» de pe cer, care se întuneca, si încet-încet o aduce pe pamânt. Evident, Luna e din ce în ce mai mica si îndragostitul o pune în buzunar, se întoarce lânga partenera, careia îi ofera astrul de lumina." Nicolas nu ne-a dezvaluit mai mult despre acest adevarat numar de magie, dar a adaugat ca "principiul este acelasi cu cel care, acum câtiva ani, facea sa dispara Turnul Eiffel sau Statuia Libertatii." Ceea ce face Nicolas la ApoteoSurprise este mai mult decât o afacere de succes. Marile satisfactii îi vin din jocul cu limitele propriei imaginatii, cu limitele fizice si din reusita prestatiilor sale. "Obiectivul meu este de a le permite îndragostitilor sa traiasca momentele cele mai intense din viata lor. Vreau sa îi fac sa traiasca imposibilul, inimaginabilul, sa fac accesibile pentru ei scene care sunt mai obisnuite în romane si în filme decât în viata." "Oameni pentru care am lucrat mi-au spus ca au trait cea mai frumoasa zi din viata lor si ca surpriza le-a ramas în amintire chiar mai vie decât ziua casatoriei."


Eliza Dumitrescu


bottom of page