top of page

Academia Catavencu (Roumanie)

De Ziua Îndragostitilor, Cupidon e cosmonaut.


Vrem, nu vrem, suntem în Luna Îndragostitilor. Si asta pentru ca azi, 14 februarie, este Ziua Îndragostitilor. Treaba asta cu "luna" sigur a venit din partea barbatilor care se gândesc la cadouri si fac planuri înca de pe 1 februarie. Pentru ca, nu-i asa, dragostea de cele mai multe ori ne împinge catre lucruri a caror rationalitate este cel putin dubioasa, de Sfântul Valentin multe cupluri aleg, nesiliti de nimeni, sa-si faca viata, involuntar, un calvar. Prin casatorii sau cereri în casatorie. Trebuie sa admitem ca o cerere în casatorie necesita un plan, logistica etc. Nu vrei sa fii incredibil de banal: inele în bautura, mâncare (sa fii apoi nevoit sa-ti petreci ziua la Urgente), în genunchi la restaurant sa se holbeze toti la tine si sa-ti ureze cu mâncare în gura succese în viata sexuala. Pe de alta parte, daca esti prea extravagant, s-ar putea sa te frigi. Ce faci daca ai planuit ceva special si casatoria nu tine? Nu ramâi cu buza umflata? Nu pici de prost? Ei bine, Sebastian, 35 de ani, din Franta, a depasit pragul extravagantei, ajungând la nivel cosmic. La propriu. Îsi va cere iubita în casatorie printr-un mesaj venit din spatiu. Mai precis, de la 30 de kilometri altitudine. Noi am stat de vorba cu Nicolas Garreau, fondatorul ApoteoSurprise, cel care a planuit prima cerere în casatorie în spatiu. Am vrut sa vedem ce presupune toata treaba, cât costa si câti oameni îsi mai pun pirostriile pe praful asta si de ce face femeile sa plânga.


AC: Spune-ne câte ceva despre tine si ApoteoSurprise. Cum ai început sa faci asta?


Nicolas Garreau: Am fost dintotdeauna un romantic. Când eram copil, scriam mesaje de dragoste în fata caselor fetelor pe care le placeam. În adolescenta, am avut norocul sa stau patru ani în Italia, lânga Venetia. În fiecare weekend vedeam oameni care se sarutau prin gondole, lucru care cu siguranta mi-a format o minte romantica. Întorcându-ma în Franta, când eram în liceu, ascundeam trandafiri prin dulapurile fetelor pe care le placeam. Nu-mi scriam numele sau numarul de telefon. O faceam doar pentru placerea de a urmari reactia fetelor surprinse de un buchet romantic de flori. Prin urmare, sunt un romantic incurabil si n-am înteles niciodata de ce nu existau servicii care sa ajute barbatii sa fie mai romantici si sa-si surprinda iubitele într-un mod creativ si spectaculos. Creând ApoteoSurprise am vrut sa fac posibile povestile de dragoste pe care le vedem în filme sau le citim în carti. Tot atunci am dat peste un studiu care concluziona ca peste 80% dintre femei sunt dezamagite de felul în care sunt cerute în casatorie. Astfel, dupa ce mi-am luat diploma de inginer aeronautic, timp de doi ani am lucrat intens pentru a crea prima companie specializata în surprize romantice spectaculoase. Am deschis compania în 2006 si de atunci ajut barbati de pe tot globul sa le faca surprize iubitelor în timpul escapadele romantice din Paris.


AC: În regula, dar ce faci mai precis?


NG: Pe site-ul meu, ApoteoSurprise, ofer 30 de pachete all-inclusive pentru toti cei care vor sa faca o cerere în casatorie în Paris, într-un mod romantic si de neuitat. Printre acestea se numara: Trasura Cenusaresei care apare la Moulin Rouge cu tot cu pantoful magic, un avion care are inscriptionate cererile pe aripi si zboara deasupra Notre-Dame si chiar si-un dus de 1.000 de trandafiri rosii care acopera în întregime un iaht în timpul unei plimbari VIP pe Sena. Cel mai de succes pachet se cheama "Spune te iubesc într-o limuzina". În timpul unei plimbari cu limuzina, cu sampanie si ciocolata incluse, masina se opreste brusc în fata turnului Eiffel. Din turn ies scântei, iar câteva secunde mai târziu numele domnisoarei apare pe un monitor urias, urmat apoi de inimi animate si mesaje de dragoste… Femeile plâng de fiecare data!


AC: Ce ne poti spune despre prima cerere în casatorie în spatiu?


NG: În Franta, avem o expresie care spune ca, daca suntem cu adevarat îndragostiti, putem sa dam jos si luna de pe cer. Asa ca mi-am spus: OK, pot s-o fac, visul asta va deveni realitate. Si cum aveam deja un pachet care oferea un show aerian privat cu patru avioane care deseneaza pe cerul parizian o uriasa inima de fum, m-am gând sa ma duc si mai sus, voiam sa ating stelele. Prin urmare, mi-a venit ideea pachetului astuia, care sa le permita barbatilor sa-si ceara iubitele în casatorie în spatiu, la o altitudine de 30 km. La altitudinea asta, privelistea e fantastica, tot ce vezi este planeta albastra. Este noua mea propunere pentru îndragostiti în 2013. Sebastian, francez, este primul care a comandat-o, iar prietena lui, Vanessa, va fi prima femei din istorie ceruta în casatorie în spatiu. Totul costa 4.990 de euro.


AC: Sebastian va zbura si el?


NG: Nu, fotografia cu cei doi si mesajul "Vanessa, te mariti cu mine?" va fi atasat de un balon urias umplut cu heliu si eliberat în spatiu. Balonul va fi echipat cu camere video care vor filma mesajul, privelistea din timpul zborului, din momentul lansarii pâna când ajunge în spatiu. Dupa doua-trei ore, mesajul de dragoste va ajunge la o altitudine de 30 de kilometri si ultimul cadru va fi filmat cu o planeta albastra în fundal. Balonul va exploda, parasuta se va deschide, iar echipamentul video va ajunge înapoi pe Pamânt. Va fi apoi recuperat, editat, iar Sebastian îi va arata filmul iubitei.


AC: Planuiesti sa mergi mai sus de 30 km?


NG: În conditii ideale balonul poate ajunge pâna la 40 km.


AC: Când crezi ca vom avea parte si de prima casatorie în spatiu?


NG: Cred ca o casatorie în spatiu este posibila în urmatorii ani, poate cu Virgin Galactic, daca primele lor zboruri sunt de succes. Nici macar 10 ani, daca totul decurge cum trebuie!


AC: Întotdeauna faci propuneri îndragostitilor sau vin ei la tine si-ti spun "vreau sa fac X?".


NG: Ofer numai cele 30 de pachete all inclusive. Din 2006 am planuit peste 1.000 de cereri în casatorie. Când vine cineva la mine cu o idee, în 90% din cazuri nu este adaptata la ceea ce asteapta femeile de la o cerere în casatorie. Ca expert în romantism, treaba mea este sa le spun barbatilor daca o idee e buna sau nu.


AC: Atunci poti sa ne spui care a fost cea mai bizara solicitare pe care ai primit-o?


NG: De obicei, peste 90% dintre clientii mei sunt barbati, dar am avut odata o cerere din partea unei femei care voia ca pe aripile unui avion sa apara mesajul "Gregory, vei fi tata!". Asta în timp ce ei erau în alt avion. A fost fantastic! Cred ca a fost cea mai creativa si originala metoda de a anunta un barbat ca va fi tata (râde).


AC: De ce serviciile tale se limiteaza la Paris?


NG: În fiecare an, trei milioane de cupluri se duc la Paris pentru o escapada romantica. Parisul e aproape indispensabil pentru o cerere în casatorie, iar toate activitatile pe care le propun sunt adaptate orasului. În alta parte, ocupatia mea ar fi aproape imposibila...


AC: Ai avut cereri si din partea cuplurilor din România?


NG: Desigur! Clientii mei vin din toata lumea si, fireste, chiar si din România.


AC: Care sunt preturile tale?


NG: Preturile variaza de la 290 de euro pentru un magician care-ti face o surpriza în camera de hotel pâna la 15.900 de euro pentru un show privat cu patru avioane. Limuzina, bestsellerul, costa 490 de euro.


AC: Esti în afacerea asta neobisnuita din 2006. Se mai casatoresc oamenii pe timp de recesiune?


NG: Bineînteles, criza este peste tot si, evident, pentru cuplurile care vor sa fie creative. Perioada este dificila în fiecare tara. Astfel, în 2012, au fost mai putine cereri decât în 2011 sau anii anteriori. Dar, din ianuarie, lucrurile au început sa se miste din nou, cu un record de cereri în casatorie planuite pentru 2013.


Andrei Dumitru


bottom of page